Home | Vesti

Latest News

Njoftim: Organizimi i provimit teorik për licencë të pilotit të paraglajdit

There are no translations available.

Njoftohen të gjithë kandidatët të cilët kane aplikuar për pjesëmarrje në provimin teorik për licencë të pilotit të paraglajdit, se ky provim do të mbahet me datë 14 shkurt 2015, me fillim në ora 10:00, në zyret e Autoritetit të Aviacionit Civil të Kosovës, Lagjja Arbëria, Rruga Ahmet Krasniqi p.n. Prishtinë.

Passenger and Flight Statistics for 2014

ACV je objavilo statistike o broju putnika i broju letova na MAP "Adem Jashari" za 2014. godinu. Detaljna objašnjenja će biti prikazana u biltenu ACV-a "Aviatori" br. 46 (samo na albanskom jeziku), koji će biti objavljen početkom februara.

Buletini 45 - janar 2015

There are no translations available.

Kemi botuar Buletinin nr. 45 të AAC-së për muajin janar 2015.

Në këtë numër:

- Me gjithë faktin se është karakterizuar me disa aksidente të profilit të lartë, viti 2014 ishte më i sigurti i aviacionit deri më tani

- AAC-ja merr vlerësim shumë pozitiv për shërbimet që ofroi në 2014

- Licencohen paraglajdistët e parë në Republikën e Kosovës

- Konferenca e aviacionit u përmbyll me sukses

- Raportimi i ndodhive gjatë vitit 2014

- Ngritje trafiku në dhjetor

- Vazhdon bashkëpunimi në mes të AAC-së së Shqipërisë dhe të Kosovës

- Realizohet auditimi i sigurisë në Kontrollin Ajror - ANP “Adem Jashari”

- Autorial nga Arianit Dobroshi: Kufiri mes hapësirës ajrore dhe kozmosit

- Intervistë: Viosa Turjaka – kontrollorja e parë kosovare e trafikut ajror

- Rënia e çmimit të naftës përmirëson rentabilitetin e kompanive ajrore dhe sjell përfitime për konsumatorin

- Gjykata e BE-së:  “Hapja e dyerve të aeroplanit është vendimtare në përcaktimin e vonesës”

- Foto lajm: entuziastët e “planespotting”

- Foto lajm: A350-shi i parë në botë mbërriti në Katar

-Një pyetje: Cilat janë ulëset më të sigurta në aeroplan?

Lexim të këndshëm!

 

Aeroporti dëshmon gatishmërinë për reagim në emergjenca

Risitë e sezonit dimëror të fluturimeve në ANP “Adem Jashari”

Rregullorja e re për kushtet dhe mënyrën e transportimit të mallrave të rrezikshme përmes ajrit

Aktiviteti i paraglajdistëve në Ujman 2-5 tetor 2014

Ç’thotë raporti i KE-së për progresin në transportin ajror në Kosovë dhe vendet e rajonit?

U zgjodh kryesia e Federatës Aeronautike të Kosovës

Në dhjetor mbahet konferenca e aviacionit

Autorial nga Kushtrim Musa: Sistemet e mjeteve ajrore pa pilot (dronet)

Biznesmeni rus dënohet për shpërndarje të picave me fluturake pa pilot

Shkalla e vlerësuar e vdekjeve në BE-SHBA në aviacionin e përgjithshëm për 1,000 mjete ajrore

Një pyetje: Çfarë luksi ka mundësi t’i ofrohet udhëtarit në aeroplan sot?

Aviation Conference Has Been Successfully Concluded

There are no translations available.

On December 8, 2014, in Pristina, the Civil Aviation Authority, supported by the operator of ANP Adem Jashari, organized a conference dedicated to civil aviation in Kosovo entitled “Opportunities and challenges of civil Aviation in Kosovo”.

The conference was held on the occasion of 7 December - International Civil Aviation Day and the 100th anniversary of the first commercial flight. Conference attendees included representatives of relevant public institutions, the aviation industry, representatives of several embassies and foreign guests.

The conference was opened by the Kosovo Minister of Infrastructure, Mr. Fehmi Mujota, who congratulated the participants of the aviation community for their international day, stating: "The most valuable asset of the Republic of Kosovo in the aviation field are its people who love this job and carry it out daily with dedication and high professionalism. I am proud of the Civil Aviation Authority, Prishtina Airport and Air Navigation Service Agency staff, who, along with numerous personnel from airline companies guarantee safe services in accordance with the standards of the International Civil Aviation Organization and legal framework of the EU." Mr. Mujota revealed that next year Kosovo will host the Joint Committee meeting of the European Common Aviation Area, as he expressed his expectation that Kosovo would go into Phase II of this Agreement.

The three topics discussed in panel form were:

- The Republic of Kosovo's membership in international aviation organizations and integration into the European Common Aviation Area with representatives from the Ministry of Foreign Affairs, Civil Aviation Authority and the Ministry of European Integration.

- Normalization of aerospace and general aviation development in Kosovo with representatives from PIA Adem Jashari - ATC, KFOR, Kosovo Aeronautical Federation and the Civil Aviation Authority.

- Traffic development, human resources and infrastructure development at Prishtina Iinternational Airport with representatives from the Department of Public-Private Partnership of the Ministry of Finance, PIA Adem Jashari LKIA and Adria Airways.

All three panel sessions of the debate raised interest and were characterized by interesting questions from the audience.

An interesting part of the conference were the presentations of the three guest speakers. Mr. Cavan Fabris, Economic and Commercial Officer at the US Embassy in Prishtina, spoke to US Government involvement in the development of the civil aviation sector including the process of public-private partnership at PIA, considering it one of the best concessions and a model that is worth consulting.  He encouraged those present to take advantage of aviation for economic growth.

Mr. Omer Pita from Croatian Civil Aviation Agency presented the difficult but successful path of his agency to be transformed from an agency with open findings from the European Aviation Safety Agency (EASA) and Federal Aviation Agency (FAA) in 2008 into one of the best civil aviation regulatory agency in the EU.  He said that for these achievements key were operational and financial independence and a competitive compensation scheme.

Mr. Walter Reimann, VP for International and Aeropolitical Affairs at Austrian Airlines, gave an overview of his company, its focus to the East and history of presence in Kosovo.

Civil Aviation Authority will publish a full conference report including its conclusions on its next monthly bulletin in early January.

OBAVEŠTENJE! Organizovanje teorijskog ispita za pilotsku dozvolu paraglajdera

Obaveštavamo sve kandidate koji su aplicirali da ucestvuju u teorijskom ispitu za pilotsku dozvolu paraglajdera, da će se ovaj ispit biti održan 13 decembra 2014. godine, sa početkom u 10:00 časova, u prostorijama Autoriteta Civilnog Vazduhoplovstva Kosova, Naselje Arberia, Ulica Ahmet Krasniqi b.b. Priština.

Buletini 44 - dhjetor 2014

There are no translations available.

Kemi botuar Buletinin nr. 44 të AAC-së për muajin dhjetor 2014.

Në këtë numër:

- Fotolajm: Zbulohet monumenti "Adem Jashari" në ANP

- Më 8 dhjetor AAC-ja organizon një konferencë aviacioni

-Themelohet instituti i parë edukativ në kosovë për shërbime aeroportuale

- Mbahet turneu i paraglajdizmit në Kaçandoll

- AAC-ja ka nxjerrë Rregulloren mbi hartat aeronautike

- Kompanitë ajrore pajtohen t’u dalin në ndihmë udhëtarëve të prekur nga bankrotimi i kompanive simotra

- Komisioni Evropian jep miratim të kushtëzuar për marrëveshjen e Alitalias me Etihadin

- Prodhuesi inovativ slloven i aeroplanëve nxjerr modele të reja

- Kolumne nga Ibrahim Rexhepi: Gjithçka po shihet: Tregu i aviacionit civil është bukur kompleks, prandaj ai nuk mund të vlerësohet vetëm me numrin e fluturimeve apo të udhëtarëve

- Autorial nga Zana Limani: Sistemet e të ardhmes në trafikun ajror: Sistemi që ndihmon në ndarjen e aeroplanëve në ajër

- Një Pyetje: Pse aeroplanët janë të bardhë?

Lexim të këndshëm!

 

Aeroporti dëshmon gatishmërinë për reagim në emergjenca

Risitë e sezonit dimëror të fluturimeve në ANP “Adem Jashari”

Rregullorja e re për kushtet dhe mënyrën e transportimit të mallrave të rrezikshme përmes ajrit

Aktiviteti i paraglajdistëve në Ujman 2-5 tetor 2014

Ç’thotë raporti i KE-së për progresin në transportin ajror në Kosovë dhe vendet e rajonit?

U zgjodh kryesia e Federatës Aeronautike të Kosovës

Në dhjetor mbahet konferenca e aviacionit

Autorial nga Kushtrim Musa: Sistemet e mjeteve ajrore pa pilot (dronet)

Biznesmeni rus dënohet për shpërndarje të picave me fluturake pa pilot

Shkalla e vlerësuar e vdekjeve në BE-SHBA në aviacionin e përgjithshëm për 1,000 mjete ajrore

Një pyetje: Çfarë luksi ka mundësi t’i ofrohet udhëtarit në aeroplan sot?

Katalogu i pyetjeve për kandidatët të cilët i nënshtrohen pjesës teorike për marrjen e licencës së pilotit të paraglajdit

There are no translations available.

Njoftojmë publikun se kemi publikuar katalogun e pyetjeve për kandidatët të cilët i nënshtrohen pjesës teorike për marrjen e licencës së pilotit të paraglajdit, respektivisht Publikimi Teknik TP 22.

Buletini 42 - tetor 2014

There are no translations available.

Kemi botuar Buletinin nr. 42 të AAC-së për muajin tetor 2014.

Në këtë numër:

- Rënie e ndjeshme e ndriçimit të aeroplanëve në fluturim me dritë laser

- Delegacioni i Kosovës merr pjesë në punëtorinë e EUROCONTROL-it për “Just Culture”

- Mbahet takimi i ekipit përgatitor të JSPA-së

- Inspektorët nga Shqipëria e Kosova bashkërisht në inspektim në heliportin “Baldushk” të Tiranës

- Fillon detyrën shefi i ri i J3 Air

- Mbahet seminari mbi Skemën e Performancës

- Airbus ka pranuar nga EASA certifikatën e tipit A350-900

- Statistikat e udhëtarëve

- Foto-ilustrim: Ndikimi i jurisprudencës në aviacion

- Foto-ilustrim: Rrjeti i rrugëve ajrore në Evropë

- Nis fluturimet kompania e vetme ajrore evropiane me orar të rregullt me hidroplan

- Intervistë me Albion Idrizin: Fluturi.me – portal i veçantë i transportit ajror në gjuhën shqipe

- Autorial nga Eset Berisha: Shkaktimi i dëmit në tokë nga mjetet ajrore

- Një pyetje: Pse piloti ec rreth aeroplanit para se të niset në fluturim?

 

Lexim të këndshëm!

 

Buletini 43 - nëntor 2014

There are no translations available.

Kemi botuar Buletinin nr. 43 të AAC-së për muajin nëntor 2014.

Në këtë numër:

- AAC-ja e Kosovës dhe Autoriteti i Aviacionit hungarez nënshkruan marrëveshje bashkëpunimi

- Aeroporti dëshmon gatishmërinë për  reagim në emergjenca

- Risitë e sezonit dimëror të fluturimeve në ANP “Adem Jashari”

- Rregullorja e re për kushtet dhe mënyrën e transportimit të mallrave të rrezikshme përmes ajrit

- Aktiviteti i paraglajdistëve në Ujman 2-5 tetor 2014

- Ç’thotë raporti i KE-së për progresin në transportin ajror në Kosovë dhe vendet e rajonit?

- U zgjodh kryesia e Federatës Aeronautike të Kosovës

- Në dhjetor mbahet konferenca e aviacionit

- Autorial nga Kushtrim Musa: Sistemet e mjeteve ajrore pa pilot (dronët)

- Biznesmeni rus dënohet për shpërndarje të picave me fluturake pa pilot

- Shkalla e vlerësuar e vdekjeve në BE-SHBA në aviacionin e përgjithshëm për 1,000 mjete ajrore

- Një pyetje: Çfarë luksi ka mundësi t’i ofrohet udhëtarit në aeroplan sot?

Lexim të këndshëm!


AAC-ja e Kosovës dhe Autoriteti i Aviacionit hungarez nënshkruan marrëveshje bashkëpunimi

Aeroporti dëshmon gatishmërinë për reagim në emergjenca

Risitë e sezonit dimëror të fluturimeve në ANP “Adem Jashari”

Rregullorja e re për kushtet dhe mënyrën e transportimit të mallrave të rrezikshme përmes ajrit

Aktiviteti i paraglajdistëve në Ujman 2-5 tetor 2014

Ç’thotë raporti i KE-së për progresin në transportin ajror në Kosovë dhe vendet e rajonit?

U zgjodh kryesia e Federatës Aeronautike të Kosovës

Në dhjetor mbahet konferenca e aviacionit

Autorial nga Kushtrim Musa: Sistemet e mjeteve ajrore pa pilot (dronet)

Biznesmeni rus dënohet për shpërndarje të picave me fluturake pa pilot

Shkalla e vlerësuar e vdekjeve në BE-SHBA në aviacionin e përgjithshëm për 1,000 mjete ajrore

Një pyetje: Çfarë luksi ka mundësi t’i ofrohet udhëtarit në aeroplan sot?

Komunikatë e përbashkët për medie nga Autoriteti i Aviacionit Civil dhe Policia e Kosovës në lidhje me ndriçimin e mjeteve ajrore me laser

There are no translations available.

Prishtinë, 20 gusht 2014

Referuar rasteve shqetësuese të raportuara gjatë vitit të kaluar si dhe disa rasteve të evidentuara këtë vit, ku persona të pandërgjegjshëm drejtojnë laserët ndriçues në drejtim të aeroplanëve civilë, ju informojmë se veprimet e tilla janë të kundërligjshme dhe njëherit paraqesin rrezik të drejtpërdrejtë në sigurinë e fluturimit.

Drejtimi i dritës laserike në drejtim të një aeroplani civil, gjegjësisht në kabinën e pilotëve, në fazën e përgatitjes për aterrim, gjatë aterrimit, apo gjatë fazës së ngjitjes, kur aeroplani ndodhet në lartësi të ulët, ndër të tjera mund të shkaktojë një verbim momental të pilotëve dhe potencialisht mund ta rrezikojë sigurinë e fluturimit.

Veprimet e tilla, nga kushdo qofshin ato, konsiderohen si rrezikim i operimeve të aviacionit civil dhe janë të dënueshme sipas Kodit Penal të Republikës së Kosovës.

Bazuar në këtë, Policia e Kosovës, Autoriteti i Aviacionit Civil dhe ANP “Adem Jashari”-Kontrolli Ajror kanë zhvilluar një procedurë reagimi në rastet e tilla, e cila mundëson dhe njëherit lehtëson reagimet  e policisë brenda pak minutash në vendin e identifikuar të burimit të rrezes laser që i është drejtuar një aeroplani.

Të gjithë personat e identifikuar si përdorues dhe drejtues të laserëve ndriçues drejt aeroplanëve në fluturim, do të përballen me procedurat ligjore të sanksionuara në bazë të Kodit Penal të Republikës së Kosovës.

Kurrë mos i ndriçoni aeroplanët me dritë laseri!

Aplikacioni i BE-së për të drejtat e udhëtarëve në dispozicion edhe në shqip

There are no translations available.

Pasagjerët e bllokuar në aeroporte apo në pritje të bagazheve të humbura tani mund të përdorin  aplikacion mobil për të kontrolluar të drejtat e tyre menjëherë dhe në vendndodhje.

Komisioni Evropian ka lansuar këtë aplikacion në vitin 2013 i cili tani mbulon të gjitha modet e transportit: përmes ajrit, hekurudhës, autobusit ose anijes, ndërsa Ministria e Infrastrukturës dhe Autoriteti i Aviacionit Civil kanë ndihmuar Komisionin Evropian për t’i përkthyer këto aplikacione mobile në gjuhët zyrtare të Kosovës.

Aplikacioni “Të Drejtat Tuaja të Pasagjerit” iu ofron përdoruesve informacion të qartë dhe konciz për të drejtat e tyre gjatë udhëtimit në Bashkimin Evropian, Kosovë, vendet e rajonit, Zvicër, Norvegji, Lihtenshtejn dhe Islandë. Në Kosovë është i aplikueshëm vetëm për udhëtimet përmes ajrit.

Prezantuar në formatin pyetje/përgjigje, aplikacioni u mundëson përdoruesve të identifikojnë me lehtësi problemin të cilin janë duke e përjetuar dhe të marrin një shpjegim të qartë të të drejtave të tyre dhe opsioneve në dispozicion.

Aplikacioni përdor ruajtjen lokale në pajisje për të shmangur nevojën për lidhje të dhënash gjatë udhëtimit. Aplikacioni funksionon në platformat Android, Apple iOS, Blackberry dhe Windows Phone dhe mund shkarkohet duke kërkuar “Your Passanger Rights” në platformën përkatëse ose duke vizituar këtë adresë http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/en/mobile.html.